blog lifestylowy o zdrowej żywności

Czym zastąpić cukier – zdrowe zamienniki

Czym zastąpić cukier – zdrowe zamienniki

W pierwszej połowie XX wieku istniało przekonanie, że cukier jest zdrowy. Niestety, czas pokazał, że nadużywanie tych słodkich, białych kryształków jest niebezpieczne przez zwiększanie ryzyka wystąpienia wielu chorób, między innymi cukrzycy i nadciśnienia. W Polsce cukier jest substancją dostępną dosłownie wszędzie, jednak warto poświęcić odrobinę czasu na znalezienie dobrego odpowiednika. Czytając dalej dowiesz się, jakie zamienniki cukru warto kupić!

Spożywanie sporych ilości cukru może niemało popsuć zdrowie. Kiedy ów cukier trafia do krwiobiegu, to jest przyswajany za szybko, przez co żołądek oraz trzustka wykazują zachwianą pracę. Skutkuje to zakwaszeniem organizmu. Kiedy stosuje się zbyt dużo tej substancji, można cierpieć na otyłość, anemię, nadciśnienie, liczne choroby serca. Nadmiar cukru wpływa też na powstawanie próchnicy, obniża odporność i jest przyczyną wielu infekcji. Co więcej, nadużycie może się skończyć nawet zaburzeniami cyklu miesiączkowego, impotencją i osłabioną pracą mózgu. Z tego powodu warto odpowiedzieć na pytanie – co zamiast cukru?

Czym zastąpić cukier?

1. Miód

Najlepiej dostępne zamienniki cukru to różnego rodzaju miody. Ten produkt stworzony przez pszczoły co prawda ma więcej kalorii niż zwykły cukier, ale poleca się jego stosowanie ze względu na zawartość wielu korzystnych dla organizmu substancji. Chodzi między innymi o wapń, potas, fosfor, żelazo, magnez, fluor i jod. Miód pobudza do produkcji hemoglobiny.

2. Syrop z agawy

Syrop z agawy jest bardzo popularny na terenach Ameryki Środkowej. Wytwarza się go z kaktusa, a smakiem może delikatnie przypominać miód. W syropie znajduje się sporo fruktozy, czyli cukru wolno przyswajalnego przez organizm. Syrop z agawy jest bogaty w insulinę, która obniża poziom cholesterolu i usprawnia pracę przewodu pokarmowego. Ten zamiennik posiada też niski indeks glikemiczny i przyspiesza przemianę materii.

3. Syrop klonowy

Syrop klonowy jest pozyskiwany z pnia klonu. Największą popularnością cieszy się w Kanadzie. Zawiera spore ilości cukru, a także wiele dobrych dla zdrowia składników odżywczych, takich jak mangan, wapń, magnez, potas, fosfor. Syrop klonowy jest też bogaty w kwas foliowy, witaminy z grupy B, cechuje się również mniejszą kalorycznością od zwykłego cukru.

4. Stewia

Wiele osób twierdzi, że jest to najzdrowszy cukier. Stosowanie stewii jest bardzo efektywne, ponieważ roślina jest czasami nawet 300 razy słodsza od zwyczajnego cukru. Co więcej, praktycznie nie posiada kalorii. Ma bardzo dużo składników mineralnych – magnezu, wapnia, chromu, potasu, cynku, żelaza, selenu. Nie można też zapominać o wysokiej zawartości witaminy C i witamin z grupy B.

5. Ksylitol

Cukier ten jest pozyskiwany z brzozy. Pod względem słodkości plasuje się na równi z białym cukrem, jednak ma około połowę kalorii mniej. Mało tego, kiedy zwykły cukier niszczy organizm, tak ksylitol wzmacnia układ odpornościowy, opóźnia proces starzenia się. Co więcej, cukier ten chroni przed bakteriami. Trzeba jednak zaznaczyć, że nie powinno się spożywać go w sporych ilościach (górna granica to około 4 łyżeczki na dzień).

Miejscem, w którym znajdziesz wszystkie te produkty jest sklep ekologiczny EkoSfera24.